Momentum Göstergesi Nedir? Momentum Göstergesine aşina mısınız? Bir süredir işlem yapıyorsanız, MetaTrader 4 işlem platformunda bu göstergeyle zaten karşılaşma ihtimaliniz çok yüksektir. Ancak, işlemlere yeni başlayan biriyseniz veya göstergenin nasıl çalıştığını bilmiyorsanız; bu makaleyi okumak isteyebilirsiniz. Çünkü momentum göstergesi ve bunu forex ticaretinde kullanmanın doğru yolu hakkında bilgi verecektir.
Momentum Göstergesi Nedir?
Önce Momentum Göstergesinin ne olduğunu tanımlayalım.
Momentum Göstergesi, fiyat hareketinin gücünü veya hızını belirlemeniz için oluşturulan bir hareket göstergesi olarak tanımlanmaktadır. Herhangi bir zaman diliminde en son kapanış fiyatı ile önceki kapanış fiyatını karşılaştırır ve fiyat çubuklarından ayıran kendi özel çizelgesinde tek bir satır olarak gösterilmektedir.
ATR göstergesine benzer şekilde, momentum göstergesi kolayca hesaplanabilmektedir. Yatırımcılar çeşitli Momentum Göstergesi varyasyonlarını kullanıyor olsalar da; Momentum göstergesinin evrensel bir hesaplaması aşağıdaki gibi görünebilmektedir:
M = (CP / CPn) * 100
Momentum göstergesi “M”, cari Kapanış Fiyatı “CP” ile Kapanış Fiyatı “n” Periyodlar önceki (“CPn”) oranıdır. Aşağıdaki resimde, Periyot değişkeni “10” olarak ayarlanan Momentum göstergesini görebilirsiniz. Kısacası, gösterge mevcut fiyattan 10 dakika önceki fiyata göre karar verir (aşağıdaki grafik M1 zaman çerçevesidir).
Momentum Göstergesi İle Nasıl İşlem Yapılır?
Momentum göstergesi, fiyatın ne zaman aşağı, yukarı ve ne kadar hareket ettiğini belirlediğinden, bunu bir işlem sinyali olarak kullanabilir; veya fiyat hareketine dayalı işlemleri onaylamanıza yardımcı olmasına izin verebilirsiniz.
1) 100 Hat Çapraz
Bu, fiyatın 100 sinyal çizgisinin altında veya üstünde geçtiği yerdir. Bir al veya sat sinyali olarak temsil edilebilmektedir. Fiyatın 100’ün üzerinde olduğu her zaman, fiyatın yukarı doğru hareket etmeye başladığının bir işaretidir, 100’ün altına bir düşüş, fiyatın “n” dönemler önce fiyatın altına düştüğü için düştüğünü gösterir.
Bu sinyal güçlü trend hareketleri sırasında iyi çalışabilirken; yana doğru hareketler genellikle yanlış sinyallere yol açar.
2) Hareketli Ortalama (MA) Geçişi
Fiyat 100’ün altına düştüğünde veya düştüğünde alıp sattığınızda, genellikle kötü zamanlama sağlar. Bu, aralık hareketleri sırasında birçok yanlış sinyale neden olur. Bunu çözmek için, göstergeye ek bir hareketli ortalama eklemeyi deneyebilirsiniz. Bu, momentum göstergesi aşağıdan hareketli ortalamanın üzerine geçtiğinde ve tersi olduğunda bir satın alma sinyali üretildiği anlamına gelir.
MT4 kullanıcıları için İPUCU; Momentum göstergesine Hareketli Ortalama eklemek için, MT4’teki Navigator’a gidin ve Hareketli Ortalama göstergesini Momentum göstergesinin penceresine sürükleyin. Sonra yeni pencerede – “Uygula” değişkenini “İlk Gösterge Verileri” olarak ayarlayın.
3) Sapma
Bu, fiyatın düştüğü ancak momentum göstergesinin yükseldiği zamandır. Bu sözde “yükseliş sapması” dır. Fiyat düştüğünde, satışın ardından ivmenin yavaşladığı senaryosunu sergiliyor. Bir “satın alma sinyali” alırsanız, bu sapma bunun doğru olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir. Ayı sapması için bunun tersi de geçerlidir.
İşlemlerinizde Momentum Göstergesini kullanmaya başladığınızda; bir piyasa aralık dönemindeyken size çok fazla bilgi vermeyeceğini aklınızda bulundurmalısınız. Ancak, sapma sinyallerini kullanarak piyasanın yaklaşan düşük ve yüksek seviyelerini tespit etmenize yardımcı olabilmektedir.
Momentum Göstergesi çok karmaşık bir konudur. Gerçekten aşina olmanız muhtemelen biraz zaman alacaktır. Doğru yapmak için muhtemelen bazı hatalardan da geçeceksiniz; ancak bir kez ustalaştığınızda, ticaret yaparken aşırı derecede kullanabilirsiniz.
Sonuç Olarak Momentum Göstergesi Nasıl Çalışır?
Yatırımcılar tarafından bir güvenlik fiyatının değiştiği hızı veya oranı daha iyi anlamak için kullanılan araçlardır. Momentum göstergeleri, diğer göstergeler ve araçlarla en iyi şekilde kullanılır çünkü hareketin yönünü belirlemeye çalışmazlar, yalnızca fiyat değişikliğinin meydana geldiği zaman dilimini belirlemeye çalışırlar.
Momentum göstergeleri, fiyatın zaman içindeki hareketini ve fiyatın yukarı veya aşağı yönde hareket ettiği yönden bağımsız olarak bu hareketlerin ne kadar güçlü olduğunu göstermektedir.
Yatırımcıların veya analistlerin piyasanın tersine çevirebileceği ve döneceği noktaları tespit etmesine yardımcı olduğu için özellikle yararlıdır. Noktalar, fiyat hareketi ve momentum arasındaki farkla belirlenmektedir.
Momentum göstergeleri fiyat hareketlerinin göreceli gücünü gösterdiği, ancak fiyat hareketlerinin yönlülüğünü dışarıda bıraktığı için, bu tür göstergeler en iyi fiyat eğilimlerini ve yönlerini gösteren trend çizgileri ve hareketli ortalamalar gibi diğer teknik göstergelerle birlikte kullanılmaktadır.
Göstergeler konusunda oldukça zayıftım. Bu tür makalelerinizi inceledikten sonra kendimi baya bir geliştirdim. Harikasınız gerçekten.