Gümüşe Nasıl Yatırım Yapılır? fiziksel gümüşe sahip olmak, gümüş madenciliği yapan şirketlere yatırım yapmak, ETF’lere veya fiziksel gümüş veya gümüş vadeli işlem sözleşmeleri olan yatırım fonlarına yatırım yapmak ve/veya doğrudan gümüş vadeli işlem sözleşmelerine yatırım yapmak dahil olmak üzere çeşitli seçeneklere sahiptir
Gümüşe Nasıl Yatırım Yapılır ? Gümüş gibi değerli metallere yatırım yapmak; yatırımcıların portföylerini hisse senetleri, tahviller ve diğer yatırımlarla daha az ilişkili varlıklarla çeşitlendirmenin ve enflasyon ve para birimindeki değer kaybı gibi endişeleri dengelemenin uzun zamandır popüler bir yolu olmuştur. (Bazı yatırımcılar, değerli metallerin zayıf bir enflasyon koruması olduğunu iddia ediyor. Ancak yine de birçok insanın onları satın almasının nedeni budur).
Gümüşe yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, fiziksel gümüşe sahip olmak, gümüş madenciliği yapan şirketlere yatırım yapmak; fiziksel gümüş veya gümüş vadeli işlem sözleşmelerine sahip borsa yatırım fonlarına (veya ETF’lere) yatırım yapmak ve/veya gümüş vadeli işlemlerine yatırım yapmak dahil olmak üzere çeşitli seçeneklere sahiptir. Doğrudan sözleşmeler. Ayrıca bazı kıymetli maden yatırım fonları gümüşü özel olarak takip edebilmektedir. Bu seçeneklerden bazıları oldukça pahalı olabilirken; diğerleri spot gümüş fiyatlarına yalnızca dolaylı veya öngörülemeyen maruz kalma sunar.
Başlıklar arası Hızlı Geçiş Yapın
Gümüş Nedir?
Gümüş bir metadır. Çok çeşitli endüstriyel nihai pazarlarda kullanımları olan değerli bir metal. Gümüşün ayrıca, nispeten yüksek değer-ağırlık oranı göz önüne alındığında; mücevheratta, madeni paralarda ve bir değer deposu olarak uzun bir kullanım geçmişi vardır.
İpucu: Fiziksel gümüş, finansal bir varlık değil, finansal değeri olan fiziksel bir varlıktır (bir emtia).
Bazı aracı kurumlar, yatırımcıların fiziksel gümüş satın almalarına izin vermektedir. Ancak genellikle hisse senedi, tahvil veya yatırım fonu işlemleri (teslimat veya depolama ücretleri dahil) için tipik olandan daha düşük yatırım tutarları ve daha yüksek ücretler/komisyonlar vardır. Fiziksel gümüş işlemlerini gerçekleştirmeyen hisse senedi aracı kurumları; yatırımcıların gümüş ETF’lerin yanı sıra gümüş madenciliği şirketlerinin ve madencilik şirketi ETF’lerinin hisselerini satın almalarına izin verecek.
Bireyler ayrıca değerli metaller konusunda uzmanlaşmış satıcılardan fiziksel gümüş satın alabilirler. Vadeli işlem sözleşmelerinde alım satım yapmak, gümüşe maruz kalmanın başka bir yoludur. Ancak genellikle emtia komisyonculuğunda bir hesap gerektirmektedir.
Gümüşe Nasıl Yatırım Yapılır?
Gümüş sahibi olmanın en doğrudan yolu; ister külçe ister nümizmatik gümüş şeklinde olsun, fiziksel gümüşe sahip olmaktır.
Fiziksel gümüş tutmak isteyen çoğu yatırımcı, külçe veya madeni para şeklinde külçe satın alacaktır. Bunları satın almak oldukça basittir. Bir yatırımcı sokaktan bir madeni para dükkanına veya külçe satıcısına girip ve gümüşle çıkabilmektedir. Ancak bayi alış/satış spreadleri genellikle hisse senedi ve tahviller için tipik alış/satış spreadlerine göre oldukça geniştir. Gram başına %5-%6. Fiziksel külçe ayrıca güvenli depolama (ve çevrimiçi satın alınırsa nakliye) gerektirmektedir. Bu bir kasa, emanet kasası veya başka bir düzenleme olsun.
Fiziksel gümüşe sahip olmanın birincil avantajı psikolojiktir. Bazı yatırımcılar, erişilebilir bir kasada veya bir banka kasasında külçe veya madeni paralara sahip olduklarını bilmekten daha rahat hissederler. Nümismatik gümüşe sahip olmak; hobiden hoşlanan koleksiyoncular için kesinlikle psikolojik bir değere sahiptir, ancak bu bir yatırım düşüncesi değildir.
Fiziksel gümüşe sahip olmak, acil durumlarda değerli metallere anında erişmesi gerektiğine inanan yatırımcılar için en fazla gönül rahatlığı ve memnuniyeti sağlayabilmektedir. Ancak aynı zamanda gümüşe sahip olmanın en az verimli ve en pahalı yollarından biri olabilmektedir. Yüksek alım ve satım ücretlerine (hisse senetleri gibi finansal varlıklara göre) ek olarak; bir bankada tutulan gümüş için fiziksel gümüşün güvence altına alınmasıyla ilgili ücretler ve saklama ücretleri vardır. Bu maliyetler yatırımın değerine göre ölçeklenmektedir. Yani yatırım için daha küçük miktarları olan yatırımcılar için orantısız olarak daha büyüktür.
Fiziksel gümüşe sahip olmanın diğer dezavantajları arasında hırsızlık riski (yatırımcılar güvenli depolamadan vazgeçerse); alım ve satım için genellikle geniş teklif/satış spreadleri ve gümüşü diğer varlıklarla (nakit gibi) takas etmenin zaman ve zahmeti sayılabilir. Nümismatik gümüşün ek bir dezavantajı; etkin bir şekilde alım ve satım yapmak için madeni para piyasası bilgisi gerektirmesidir.
Gümüş Yatırımlarını Araştırmak
Gümüş gibi emtialar için araştırma süreci; bireysel hisse senetleri veya şirket tahvillerinden önemli ölçüde farklıdır. Arz, kısa vadede oldukça tahmin edilebilir olabilmektedir. Ancak talep, küresel ekonomik aktiviteye ve tahmin edilmesi zor olan büyüme; enflasyon ve faiz oranlarına ilişkin yatırımcı duyarlılığına bağlı olarak önemli ölçüde değişecektir.
Bir çok forex şirketi, metal teslimat bildirimlerinin yanı sıra; depo ve depo stokları ve açık vadeli işlem sözleşmelerinin (“açık faiz”) sayısı hakkında günlük raporlar sağlar. Büyük aracı kurumlar genellikle fiyat tahminleri de dahil olmak üzere değerli metallerin kapsamını sağlar. Dolayısıyla gümüş piyasasını kapsayan birçok haber bülteni ve web sitesi vardır.
Gümüş Yatırımı Mantıklı Mı?
Portföyüne gümüş eklemek isteyen yatırımcılar için geniş bir seçenek yelpazesi bulunmaktadır. Gümüşe maruz kalma, fiziksel çubuklara veya madeni paralara sahip olmak; gümüş madenciliği şirketlerinin hisselerine sahip olmak, fiziksel gümüş veya gümüş vadeli işlem sözleşmeleri olan ETF’lere veya yatırım fonlarına sahip olmak veya doğrudan vadeli işlem sözleşmelerine sahip olmak suretiyle elde edilebilir. Yatırımcılar, yatırım yapmadan önce durum tespiti sürecinin bir parçası olarak ihtiyaçlarını dikkatlice değerlendirmelidir. Sonrasında çeşitli gümüş yatırım türlerinin avantaj ve dezavantajlarını değerlendirmelidir.