Ekonomik piyasada verilerin düzenli bir şekilde takip edilmesi ve doğru bir şekilde yorumlanması dikkat isteyen bir iştir. Ekonomik takvim ise piyasadaki verilerin yer aldığı bir tablodur. Hangi ülkeden hangi veri ne zaman açıklanacak, verinin beklenen değeri ya da daha öce açıklanmış bilgileri bu tabloda yer almaktadır. Bu tablo dünyanın dört bir yanında değişen sosyal, siyasal ve ekonomik gelişmeler doğrultusunda meydana gelen finansal gelişmeleri aktarır. Piyasadaki dalgalanmalar bu gibi durumlara bağlı olduğundan pek çok yatırımcı veri açıklama öncesi ve sonrasında duruma göre kendini hazırlar. Çünkü bu dönemlerde piyasada sert dalgalanmalar meydana gelebilir. Açıklanan veri beklenenden ne kadar farklı ise piyasadaki fiyatlar üzerinde o derece etki yaratacaktır.
Ekonomik verilerin değişkenliği bu denli önemli iken bu verilerin altını çizmek yararlı olacaktır. İşsizlik, tarım dışı istihdam değişimi, işsizlik maaşı başvuruları, gayri safi yurt içi hasıla, perakende satışlar, yeni ev satışları bu kalemleri oluşturmaktadır. Tarım dışı istihdam değişimi ABD temellidir ve piyasayı en çok etkileyen unsurların başında gelir. İşsizlik oranı ise iş bulamayan nüfusun toplam işgücüne oranı şeklindedir ve işsizlik oranı FED’in alacağı kararlarla direkt olarak bağlantılıdır. İşsizlik maaşı başvuruları ise ekonominin gidişatı hakkında fikirler verdiğinden önemli bir kalemdir. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, ülke ekonomisindeki büyümeyi ya da daralmayı gösterme açısından en net kaynaktır. Yeni ev satışları sektörü dolayısıyla para akışını hareketlendirme açısından önemli olduğundan ülke para biriminin artmasında artı pozisyonunda bir kalemdir. Yine aynı şekilde perakende satışların artması ekonomideki canlanmayı ifade ettiğinden para biriminin de güçlenmesini sağlamaktadır.
Ekonomik Takvim ve Ekonomik Verilerde Beklenti Ne Olmalı?
Aynı anda birden fazla veri açıklanıyor ise beklenenden çok daha farklı bir sapmada görülen veri, beklenene yakın olan veriden çok daha önem kazanabilmektedir. Beklentiler doğrultusunda ya da beklentilere yakın bir seyir izleyen veri ise piyasada bir müddet kararsız seyirde hareket edebilir.
Merkez bankaları ise para birimlerini doğrudan etkileyen kurum olduğu için direkt olarak önemlidir. Merkez Bankası bir ülkenin para politikasından sorumlu olduğundan iyi takip edilmelidir. Merkez bankalarının amacı fiyat istikrarını sağlamadır. Bu istikrar için faiz oranlarında değişime gidebilir, kredi fiyatlarını artırıp düşürebilir. Bu şekilde merkez bankaları piyasayı yönlendirir ve ortaya çıkması muhtemel dalgalanmaların önüne geçer.